sâmbătă, 11 iunie 2011

Rezidentii si nerezidentii

Impozitul pe veniturile nerezidentilor, in special al persoanelor de religie islamica care desfasoara activitati comerciale pe teritoriul tarii noastre este o problema importanta, care solicita o abordare analitica speciala.

Pe de o parte, veniturile acestor persoane sunt impuse printr-un titlu special dedicat de catre Codul fiscal romanesc (C.F.), pe de alta parte, in activitatea pe care o desfasoara, ca de altfel in orice fac in viata, musulmanii trebuie sa respecte normele, cerintele islamice.

In Islam, toate aspectele vietii formeaza un tot unitar. Prin urmare, bunele maniere sunt obligatorii in toate segmentele vietii de zi cu zi, inclusiv in business. Musulmanul trebuie sa fie ingaduitor atunci cand vinde, cumpara sau cand solicita plata unei datorii.

Profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) a spus :

„Daca vinzi, trebuie sa pastrezi unitatea de masura, iar daca vrei sa cumperi - trebuie sa ceri vanzatorului sa faca acelasi lucru.”

Asftel, Islamul pune accent pe precizie si justete : tu iti iei dreptul tau si eu pe al meu. Aceasta inseamna si ca musulmanul trebuie sa lucreze cu forme legale si sa plateasca impozitele catre stat, sa-si plateasca corect angajatii, sa-si organizeze contabilitatea etc.

Nerezidentul este :

- orice persoana juridica straina (ex. : o firma din Istanbul care a fost infiintata conform legislatiei din Turcia, nu conform celei romanesti sau o firma egipteana care a fost infiintata conform legislatiei din Romania, dar care isi exercita conducerea efectiva din Cairo, Egipt)

- orice persoana fizica nerezidenta (ex. : un cetatean sirian cu domiciliul in Siria, ale carui interese vitale nu sunt amplasate in Romania, ci in tara natala, dar care a fost prezent pe piata muncii de la noi din tara in perioada 16.01-24.04.2011, respectiv 02.05-11.06.2011; daca va fi prezent pe campul muncii de la noi pana la 31.12.2011, atunci cetateanul sirian devine persoana fizica rezidenta; de asemenea, daca incepand cu data de 07.04.2014 isi va stabili domiciliul in Romania, va deveni persoana fizica rezidenta)

- orice alte entitati straine,

Tot nerezident este si organismul de plasament colectiv in valori mobiliare (OPCVM) care :

- nu are personalitate juridica si

- nu este inregistrat in Romania, potrivit legii.


Persoana fizica rezidenta este orice persoana fizica ce indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:

a) are domiciliul in Romania;

b) centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat in Romania;

c) este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat;

d) este cetatean roman care lucreaza in strainatate, ca functionar sau angajat al Romaniei intr-un stat strain.

Prin excepţie de la prevederile lit. a) - d), nu este persoana fizica rezidenta :

- un cetatean strain cu statut diplomatic sau consular in Romania (ex.: ambasadorii statelor arabe, consulii, secretarii acestor ambasade etc.)

- un cetatean strain care este functionar ori angajat al unui organism international si interguvernamental inregistrat in Romania,

- un cetatean strain care este functionar sau angajat al unui stat strain in Romania si

- membrii familiilor acestora.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Snow Effect