luni, 5 septembrie 2011

Suprataxarea comerciantilor straini. Interzicerea politeistilor.


Cu excepția micuțului golf Șuaiba și a țărmului sterp din Jidda, localizat mai aproape de Mecca, în apropierea sa nu găsim niciun alt port maritim. În tot acest timp, comercianții străini, cu precădere cei care nu reușeau sa obțină protecția (al-jiuar) unui clan local sau a unei figuri reprezentative, erau impozitați. Astfel, în Mecca, pe lângă taxarea exporturilor, ei mai plăteau o taxă de ședere, zeciuiala și alte taxe și costuri suplimentare, printre care un gen de contribuție obligatorie la piață (maks) și taxa pentru trecerea granițelor, care permite accesul la piețele de desfacere, numită 'ușr. Achitarea acestor contribuții și taxe le permitea comercianților străini să intre, să călătorească ori să staționeze în oraș, precum și să traverseze regiunea cu bunurile deținute, să le comercializeze în interior sau să plece cu ele. Sistemul strict de taxare nu era altceva decât o măsură luată de către meccani pentru a compensa tratamentul injust la care ei înșiși erau supuși atunci când călătoreau pe pământuri străine.

Schimbarea majoră, totuși, a avut loc după ce a fost revelat în Nobilul Coran :

"O, voi cei care credeți ! Politeiștii sunt o murdărie ! Deci să nu se mai apropie de Moscheea cea Sfântă după acest an al lor. Iar de vă temeți voi de sărăcie, atunci Allah vă va îmbogăți - dacă va voi - prin harul Său, căci Allah este Atoateștiutor [și] Înțelept." (9 : 28)

Versetul de mai sus ne arată că, după cucerirea Meccăi de către musulmani, nemusulmanilor li s-a interzis accesul în oraș, comerțul în urbe devenind o afacere exclusivă a musulmanilor, asemenea sarcinii aprovizionării Meccăi. Ea putea să fie îndeplinită ca și până acum, de către nemusulmanii care locuiau în jurul orașului, sub rezerva achitării unei taxe de toleranță, cu rol de protecție, denumită jizya.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Snow Effect