vineri, 14 octombrie 2011

Coranul și viața comercială a musulmanilor (4)


Reglementarea contractelor de împrumut cu scadență viitoare demonstrează, de asemenea, libertatea comercială deplină permisă de Coran, ținând cont de un set minim de restricții care vizează atât satisfacerea obligațiilor religioase, cât și respectarea cerințelor etice a afacerii. 

În scopul unei mai bune sistematizări și pentru o siguranță sporită, Nobilul Coran a adus în discuție forma contractuală scrisă și procedura cu martori1, indiferent că ne găsim în fața unui contract de împrumut sau unul comercial2. Însă, dacă ne găsim în situația cand plata și livrarea produselor se fac pe loc, consemnarea în scris a înțelegerii părților este opțională. Iar dacă respectivul contract de împrumut sau comercial este încheiat în timpul unei călătorii și nu se găsește niciun scrib, Nobilul Coran permite luarea unui angajament de bună executare. 

Mai mult, orice lucru încredințat trebuie restituit cu bună credință titularului, orice mărturie, incluzând obligațiile contractuale, să fie spusă cu dreptate3 și toate obligațiile îndeplinite4. Chiar și în perioada medinită, Coranul menține atenționarea asupra utilizării unor false unități de cântărire5 și măsurare6.

Aceste porunci ale Coranului reflectă un sistem normativ general, intro perioadă când nu exista nicio reglementare detaliată referitoare la negoț sau comerț. Ele au fost interpretate și puse în practică de către profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah să fie asupra sa !)

Același spirit al liberalismului economic a caracterizat și Tradiția profetică, atitudinea liberală a Profetului rezultând cu claritate din faptele de comerț la care a luat parte chiar el insuși. 

------------------
1. Prezența martorilor se datorează prevenirii oricărei atitudini neprincipiale între părțile contractante. Companionii și urmașii lor au convenit că forma scrisă a contractului și prezența martorilor sunt recomandabile, însă nu obligatorii (a se vedea Abu Bakr Ahmad ibn 'Ali al-Jassas, Ahkam al-Qur'an, Cairo, 1347 h, p.571-579.
2. Coran 2 : 282
3. Coran 2 : 283
4. Coran 5 : 1
5. Coran 6 : 152, 55 : 8-9
6. Coran 6 : 152

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Snow Effect